(2)

Rakkaus, ilo, rohkeus: Seksuaalisuuden portaat

E-Book


Itsetunnon ja kehonkuvan rakentuminen alkaa jo varhaislapsuudessa ja jatkuu koko elÀmÀn ajan. Kirja esittelee 11 seksuaalisen kehityksen porrasta. Kuhunkin kirjan osioon liittyy interaktiivisia tehtÀviÀ.

Kirja puhuu kyvystÀ rakastaa sekÀ ensi oivalluksista itsestÀ rakkauden kohteena. NÀmÀ kehityksen vuodet ovat tÀrkeitÀ myös seksuaalisen minÀkuvan kehittymisessÀ. Rakkaus ja seksuaalisuus liittyvÀt toisiinsa koko kehityksen ajan.

Vanhempien ja lÀhipiirin aikuisten hyvÀntahtoinen ja ymmÀrtÀvÀ tuki auttavat nuoren ihmisen kulkua portaalta toiselle. TÀmÀn kirjan avulla pystyt antamaan lapsellesi tukea ja turvaa tÀrkeÀllÀ matkalla lapsesta aikuiseksi.

Olen pian aikuisten tytön ja pojan Ă€iti, lastenpsykiatri ja tietokirjailija Espoosta. Olen syntynyt vappuna 1956 Helsingin Maalaiskunnassa ja asunut ensin Vantaan Tikkurilassa, sitten SörnĂ€isissĂ€, Malmilla, Haukilahdessa ja nyt Kauklahdessa. Äitini kuoli, kun olin viisivuotias. Sen jĂ€lkeen isĂ€ oli kovilla ja oletti, ettĂ€ me lapset pĂ€rjÀÀmme, kasvatus oli aika vapaata. ElĂ€mĂ€ ei ole ollut ollenkaan siloista, mikĂ€ antaa mahtavasti evĂ€itĂ€ ymmĂ€rtÀÀ asiakkaitteni kĂ€rsimyksiĂ€. Valmistuin Helsingin yliopistosta lÀÀketieteen lisensiaatiksi 1985 ja lastenpsykiatriksi 1998. Olen toiminut HelsingissĂ€ koulu-, neuvola- ja Ă€itiysneuvolalÀÀkĂ€rinĂ€ sekĂ€ terveyskeskus- ja työterveyslÀÀkĂ€rinĂ€. Erityishaasteellisia, kroonisesti sairaita ja sijoitettuja nuoria tapasin viikoittain yli 20 vuoden ajan Auroran sairaalan nuorisopoliklinikalla ja sittemmin HYKS Lasten ja nuorten sairaalan Nuorisovastaanotolla, lĂ€hinnĂ€ seksuaaliterveys- ja mielenterveysasioissa. Toimin myös FolkhĂ€lsanin nuorisopoliklinikalla. Yli kymmenen vuoden ajan olen ollut VĂ€estöliiton seksuaaliterveysklinikan asiantuntijalÀÀkĂ€ri. PidĂ€n vuosittain lĂ€hes sata luentoa ja koulutan sekĂ€ virkatyössĂ€ni ettĂ€ iltaisin, jolloin mielellĂ€ni kierrĂ€n vanhempainilloissa puhumassa. Vanhempainiltoja toivotaan paljon enemmĂ€n kuin pystyn pitĂ€mÀÀn ja siellĂ€ vanhemmuus ei ainakaan ole hukassa. Kirjoitan artikkeleita ja tietoteoksia yksin ja työryhmissĂ€. NiitĂ€ löytyy vauvoille, vanhemmille, lapsille ja nuorille, pareille sekĂ€ sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille. Teen myös mediatyötĂ€ televisiossa, radiossa ja lehdissĂ€. Olen kirjoittanut usein mielipiteitĂ€ Helsingin Sanomiin, artikkeleita ja kolumneja (mm. Kirkko ja kaupunki -lehteen sekĂ€ Odotus ja vauva -lehteen), pitĂ€nyt lÀÀkĂ€ripalstaa DemissĂ€ ja antanut lausuntoja. Erityisesti lasten ja nuorten seksuaalisuuden suojaaminen, rakentava ja rationaalinen aggressiokasvatus, lapsuuden kehitysportaita huomioiva itsetunnon tukeminen, poikien hyvinvointi sekĂ€ varhainen vuorovaikutus ovat minulle tĂ€rkeitĂ€ aiheita. Koetan muuttaa maailmaa inhimmillisemmĂ€ksi: perhe-, lapsi- ja nuorisoystĂ€vĂ€lliseksi.Erja Korteniemi-Poikela on kĂ€tilö ja terveydenhoitaja, joka on työskennellyt seksuaaliterveyden edistĂ€jĂ€nĂ€ nuorten ja aikuisten parissa, mm. kouluterveydenhoitajana ja VĂ€estöliiton seksuaaliterveysklinikalla vuosina 1993–2004. HĂ€net on valittu Suomen KĂ€tilöliitto ry:n toimesta vuoden kehittĂ€jĂ€kĂ€tilöksi (2000) ja hĂ€nelle on myönnetty Suomen koulu- ja nuorisolÀÀketieteen yhdistys ry:n terveydenhuoltotekopalkinto (2004) hĂ€nen kehittĂ€mĂ€nsĂ€ Seksuaalisuuden portaat -mallin johdosta (Opetushallitus 2000).