(226)

Kadonnut keskittymiskyky

Hörbuch und E-Book


Harhailevien ajatusten jÀljillÀ

Johann Harin Kadonnut keskittymiskyky selvittÀÀ, miksi nykyihmisen on aina vain vaikeampaa keskittyÀ.

Ihmisten keskittymiskyky vÀhenee kaikkialla maailmassa. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan yliopisto-opiskelijat keskittyvÀt yhteen tehtÀvÀÀn nykyÀÀn keskimÀÀrin 65 sekuntia ja toimistotyölÀiset kolme minuuttia. MitÀ meille on tapahtunut ja miksi?

SelvittÀÀkseen hajamielistymisen syitÀ tietokirjailija Johann Hari on tutustunut suureen mÀÀrÀÀn keskittymistÀ kÀsitteleviÀ tieteellisiÀ tutkimuksia ja haastatellut asiantuntijoita eri puolilla maailmaa. Harin tutkimusmatkan aikana kÀy ilmi, ettei keskittymiskyvyn puute johdu nykyihmisten heikosta itsekurista, vaan monesta ympÀristömme osatekijÀstÀ.

Johann Hari kertoo tietokirjassaan Kadonnut keskittymiskyky kahdestatoista keskeisimmÀstÀ tekijÀstÀ, jotka ovat vaikuttaneet keskittymiskykymme heikentymiseen. HÀn esittÀÀ myös keinoja, joilla niin yksilöt kuin yhteiskunta voisivat saada keskittymiskykynsÀ takaisin.

Isossa-Britanniassa syntynyt Johann Hari (s. 1979) työskenteli pitkÀÀn toimittajana mm. New York Timesissa sekÀ Los Angeles Timesissa ennen ryhtymistÀÀn kirjailijaksi. Myyntimenestykseksi useissa maissa noussut Mielen yhteydet on Harin ensimmÀinen suomennettu kirja.